{{next.header}}
Utifrån den lokala dialogen med de aktiva samt kallblodsorganisationen Sleipner har det framkommit bland annat önskemål om nya grepp för att rekrytera, tävla och konkurrera utifrån ett breddperspektiv i regionen. Norge har en befintlig modell för så kallade ”Tidslöp” som fungerar väl och som blivit en referenspunkt i arbetet som banorna genomfört i dialog med ST.
-Vi hoppas att testet kommer falla väl ut med välfyllda och jämna lopp som upplevs stimulerande för såväl våra aktiva som travspelarna. Vi har en mindre kallblodspopulation i vår region, men har en hel del hästar med rekord mellan 1.29-1.37 voltstart och inom det intervallet kommer våra testlopp att skrivas ut. Om vi lyckas med testet ur sportslig synvinkel ser vi framöver att det kan finnas fler varianter att prova utifrån hästens nuvarande form och nivå, snarare än historiskt intjänade pengar, säger Ken Karlsson sportchef Färjestadstravet.
En utmaning idag är datastödet vid anmälan för personalen vid sportavdelningen på Svensk Travsport. För att nuvarande test och framtida varianter av liknande slag ska kunna bli verklighet krävs det utbyggt datastöd för att underlätta administrationen kring anmälningarna. En manuell hantering blir inte hållbar i längden.
-Rätt utfört i framtiden finns även ett hållbarhetsperspektiv där vi kan förlänga hästarnas karriärer, få en bättre andrahandsmarknad och därmed stimulera till nya kallblodsägare, avslutar Ken Karlsson.
Banorna i region Värmland/Dalsland: Färjestadstravet, Årjängstravet, Åmålstravet, Arvikatravet
Kontakt och frågor
Ken Karlsson, sportchef Färjestadtravet
Telefon: 070 282 55 24 mejl: ken.karlsson@farjestad.travsport.se
Claes Broberg, sportsamordnare Svensk Travsport
Telefon: 073 840 88 18 mejl: claes.broberg@travsport.se
Foto: Urban Kihlman/ALN