Världsrekord igen i Harper Hanovers

Kanal 75 Media. Björn Goop och Sauveur.
Foto: Lars Jakobsson/Kanal 75

Elitloppshelgen på Solvalla är i full gång.
26 442 personer kom till lördagens tävlingar där styrkeprovet Harper Hanovers lopp över tre kilometer vanns av storfavoriterna Sauveur och Björn Goop på nytt världsrekord.
Goop tackade hästens tidigare tränare Åke Lindblom efter loppet.
– Det är också hans förtjänst att hästen är här i vinnarcirkeln.

25 grader i skuggan, sol, folkfest och en mycket snabb bana. Sådana var förutsättningarna på huvudstadsbanan Solvalla på lördagen.
Spelarna sattes på hårda prov och utdelningen för sju rätt sköt upp i 1 077 933 kronor.
I huvudnumret Harper Hanovers lopp blev det i alla fall en favorit överst på pallen. Sjuårige Sauveur var tvåa i samma lopp i fjol tillsammans med Örebrotränaren Åke Lindblom.
Björn Goop tog över träningen under hösten och det blev seger den här gången i stället i landets mest klassiska långlopp.
Sauveur stod med 40 meters tillägg och serverades en smygare till mitten av sista kurvan. Efter att ha följt med i El Mago Pellinis rygg sista 1300 meterna kastade Björn Goop loss i slutskedet där Sauveur flög ifrån motståndet.
Det blev halv miljon kronor in på kontot för den stolte ägaren Christer Hammarström.

”Hamnade sist”
Sauveurs segertid var ett nytt världsrekord över distansen; 1.12,0/3180 meter – en kapning med en tiondel av franske Bird Parkers notering vid segern i loppet i fjol.
– Det är en fantastisk häst, så det här var han värd. Han hoppade kort från start eftersom han blev irriterade av omstarterna och jag hamnade sist. Men jag hade lite tur, det löste sig bra och hästen var duktig, summerade Goop blygsamt.
Att en annan tränare lagt grunden var han noga med att påpeka.
– Jag vill tacka Åke Lindblom som gjort det stora jobbet med den här hästen tidigare. Det är hans förtjänst också att hästen är här.
Tvåa slutade Daniel Redéns Sorbet och Örjan Kihlström och trea överraskningen Linus Boy, tränad av Timo Nurmos och körd av Johnny Takter.

Mikael Wikner, Kanal 75

Styrkeprovet Harper Hanovers lopp på Solvalla med en halv miljon till vinnaren vanns av Sauveur och Björn Goop. Foto av LARS JAKOBSSON