Segergest när Your Highness var tillbaka som en vinnare

Foto: Malin Albinsson/Kanal 75

Your Highness är tillbaka. 
Efter ett nattsvart år utklassade superstoet på lördagen motståndet i gulddivisionen. 
– Jag är jätteglad, glad för hennes skull, att hon får vinna när det har varit så mycket strul, sa hästens tränare och kusk Björn Goop.

Björn Goop gjorde något för honom så ovanligt som segergest när Your Highness hade avgjort på upploppet. Men så ligger också hästen Färjestadstränaren varmt om hjärtat. Han har varit hennes följeslagare i loppen ända sedan hon inledde tävlingskarriären hos Ulf Stenströmer för fem år sedan.
– Hästarna betyder mycket för oss och en häst som har varit med i så många år som hon har varit gör sina avtryck på en, så det klart att jag blir extra glad när hon får vinna efter ett år av strul, sa Björn Goop, som fick hästen i träning för ett år sedan.
Då kom hon i dåligt skick från franske skandaltränaren Fabrice Souloy och det tog tid för Goop att få ordning på henne. Men det fick han och hästen inledde säsongen lovande med en andraplats i Olympiatravet. Glädjen blev emellertid kortvarig då hästen blev sämre igen och i juni konstaterades att hon drabbats av borrelia. Efter ytterligare vila gjorde hon en slät figur när hon i augusti var tillbaka på banan men inför lördagens start gick rapporterna från Björn Goop i dur och hästen vann också på lätta hovar sedan hon tagit över ledningen i första sväng.
– Hon har känts harmonisk, rört dig bra och tagit åt sig träningen bra, så jag hade gott förtroende för henne i dag. Men man kan aldrig veta riktigt innan det blir allvar. Nu gick hon undan på bra sätt med krafter kvar och det är verkligen skönt att hon är tillbaka, sa Goop.
Segern var Your Highness 26:e i 59:e starten och det nioåriga stoets vinstkonto uppgår till 9,2 miljoner kronor.

Gulblå seger i prestigematchen
Det var det årliga Unionstravet i Karlstad och V75-omgång arrangerades tillsammans med Norge. I Unionskampen gjorde Sveriges och Norges kallblodiga landslag upp. Det blev en rafflande fight där svenske Odin Tabac krigade sig till seger med liten marginel före norske Odd Herakles. För första gången hade Jörgen Westholm gett lärlingen Oskar J Andersson förtroendet bakom hästen.
– Ojojoj vad häftigt! Jag har vunnit en del stora lopp tidigare men att få vinna ett av de största kallblodsloppen som finns, det klart att det slår allt, sa den segerrusiga 25-åringen som var full av beundran för den 14-årige hedershästen.
– Han har ett enormt steg och enorm fysik men jag tror ändå att det allra viktigaste han har sitter lite högre upp. Hans vilja att vinna är enorm. Han älskar det här och det visade han verkligen i dag.
Odin Tabacs ägare fick dagens största segercheck och de 300 000 kronorna gjorde att Odin Tabac passerade tre miljoner kronor insprunget.

Norsk styrkedemonstration i silver
I silverdivisionen blev det norsk seger genom Global Republic. Och hästen imponerade stort. Först fick han gå för fullt för att svara ut Officer C.D. i startrusningen och istället för att växla ner och dämpa tempot tvingades han varva upp på rött igen ut på rakan när Torbjörn Jansson tryckte gasen i botten med Super Nice för att komma till ledningen. Därmed såg det mörkt ut för Global Republic som nådde varvet på 1.11,1. Men den svettiga inledningen bekom inte sexåringen som enkelt klev undan på snabba 1.11,4 över 2 140 meter med bilstart.
– Jag trodde att upploppet skulle bli långt efter tryckarna han hade fått, men han höll stilen fint och fixade det. Han är bra den här, han duger i eliten hemma, sa hästens tränare och kusk Per Oleg Midtfjeld.

”Inte tränat någon bättre”
Edvin Ceka-tränade Uncle di Poggio ledde klass II från start till mål tillsammans med Peter Untersteiner och i klass I krigade sig Wellino Avenue till seger på fina 1.10,7 över kort distans tillsammans med Magnus Jakobsson.
– Det här är en kanon. Jag har inte tränat någon bättre än den här, sa hemmaamatören Berne Gustafsson.
Björn Goop dubblade i V75 genom att även sätta dit Obi Degato i bronsdivisionen och i Unionsstayern ledde Pasi Tikkala-tränade Aisha Simoni från start till mål med Örjan Kihlström i sulkyn.
På V75-spelet delade sju rätt ut 7 340 kronor, sex rätt gav 102 kronor och för fem rätt fick man 15 kronor.

Ola Johansson, Kanal 75