”Inofficiell”elitloppsinbjudan till Handsome Brad

En uppstickare och en framtidshäst i början av året.  På söndagen vann sexårige Handsome Brad danska storloppet Copenhagen Cup på Charlottenlunds travbana och sprang rakt in i världseliten. Efteråt fick tränaren Ulf Stenströmer en inbjudan till Elitloppet. 
– Visst är jag glad och hedrad men vi vill avvakta och se hur hästen mår innan vi säger något, meddelade Axevallatränaren.

Handsome Brad var tvåa i Olympiatravet på Åby för några veckor sedan och tjänade mer pengar då än han fick för segern i Danmarks största lopp för den äldre eliten. 

Anrika Copenhagen Cup över medeldistans innebar över halvmiljonen till ägaren Lemitek AB i Aneby – och som seger betraktat den största i hästens karriär. 

Carl Johan Jepson har följt hästen ända från början och suttit bakom i 41 av 45 starter Handsome Brad har gjort hittills. 

Ett välspelt ekipage såldes. Och det behövdes kanske för att bemästra det omtalade svåra innerspåret på Charlottenlunds travbana. Men det var ingen fara alls. Tvärtom visade Handsome Brad återigen prov på sin oerhörda startsnabbhet och tog ledningen per omgående.

Johan Untersteiner var chanslösa att utmana och testade knappt att utmana med loppets fjolårsvinnare Cyber Lane.

– Johan förstod att det inte var någon idé att prova så han fick sitta lugn utvändigt. Jag kände direkt att jag kommer att hålla ute de andra och då var mycket vunnet. Jag vet att jag har en startsnabb häst men det är omtalat på den här banan att innerspåret kan vara svårt. Men vi fick en bra träff där inne och han öppnade fantastiskt bra, sade Carl Johan Jepson.

Första varvet klockades till ganska beskedliga 1.13,5. Handsome Brad svarade sedan på alla Jepsons förmaningar och stack undan sista halvvarvet i 07-tempo.

Cyber Lane höll farten storstilat och återtog några meter i loppets slutskede, Segern i årets upplaga av Copenhagen Cup såg dock kassaskåpssäker ut från sidan. 

Segertiden skrevs till 1.11,4 över 2 000 meter med bilstart.

– Han låg på lite hårdare i dag jämfört med vad han brukar göra men han hade krafter kvar och vann säkert. Det är en häst som utvecklas hela tiden och det är jätteroligt att ha fått följa hans tävlingskarriär, han betyder mycket för mig.